A Budapest Art Mentor program kilenc fiatal magyar művészének bemutatkozó tárlata.

Megnyitó: 2018. augusztus 30., csütörtök 18 óra

A kiállítást megnyitja: Bérczi Linda, a Budapest Art Week igazgatója és a Budapest Art Mentor program vezetője és Ferenczy Bálint művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Kiállító művészek: Ádám Zsófia, Gaál Kata, Hajas Katinka, Horváth Lóczi Judit, Mátyási Péter, Orbán Előd, Szakál Éva, Szécsényi-Nagy Lóránd, Sztefanu Marina 

Cím: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 9.

A kiállítás megtekinthető: 2018. augusztus 31. és szeptember 30. között (minden nap 9:00-19:00 óráig)

Élethosszig tartó tanulás, közös gondolkodás, kreativitás és invenció, kutatást követő kísérletezések és felfedezések – a tudomány szavai, de éppúgy jellemzői és meghatározói napjaink kortárs művészetének.
A nagy korstílusok és “izmusok”, a dada, a modern, a posztmodern és a konceptuális művészet után ismét az új felfedezések korát éljük. Mi az a forma és mód, amelyen keresztül a művészek érzéseiket, gondolataikat, felfedezéseiket és rácsodálkozásaikat ki tudják fejezni, be tudják mutatni? Hogyan tudnak eljutni közönségük felé, miközben új eszközöket, de versenytársakat is kaptak maguk mellé, a mesterséges intelligencia, a robotika és a számítástechnika fejlődésével?
Szembe kell néznünk a kihívással: tökéletes portrét ma már egy gép is tud festeni. Ahogyan a technológia fejlődése hatással van hétköznapjainkra, úgy állítja új megmérettetés elé a képzőművészetet is. Mit jelent napjainkban festőnek, szobrásznak vagy éppen fotográfusnak lenni, léteznek-e szigorúan elkülönített diszciplínák vagy egyre inkább a művészeti ágak keveredése, az intermedialitás a jellemző?

Felfedezők című kiállítás olyan alkotásokat mutat be, amelyek a klasszikus művészeti médiumok kereteit és határait feszegetve többek között a csillagászattal, a látás és érzékelés kérdéseivel, a tér alakításával, vagy a digitális képalkotással és -képzéssel foglalkoznak. Sztefanu Marina az elfeledett Édenkertet rekonstruálja az Ybl Ház nagytermében, párba állítva Szakál Éva minden elemében 21. századi, Browser című festménysorozatával. Orbán Előd a klasszikus (kő-)szobrászat eszköztárát és megjelenési formáit tágítja, Gaál Kata nagyméretű alkotása pedig tudatosan ötvöz számos technikai megoldást. A kiállítóház pincehelyiségében Mátyási Péter, Ádám Zsófia és Hajas Katinka az emberi percepció szintjeit járja körbe, Horváth Lóczi Judit pedig – jól ismert geometrikus objektjein túl – először állítja ki kültéri szobrait.
Felfedezők nemcsak a minket körülvevő, változó világot, de a művészet és a tudomány viszonyát is be kívánja mutatni; Szécsényi-Nagy Loránd installációja az égbolt különböző tudománytörténeti korokon átívelő feltérképezéseinek állít emléket.

2018-10-10